Co oznacza „kwalifikacja” do żywienia dojelitowego? Kiedy wytworzyć gastrostomię u pacjentów ze stwardnieniem bocznym zanikowym? Kiedy usunąć gastrostomię u pacjenta po udarze? Jak bezpiecznie karmić przez zgłębnik nosowo-żołądkowy? Czym różnią się preparaty do żywienia dojelitowego? Na te wszystkie pytania a także wiele innych dotyczących leczenia żywieniowego w domu i na oddziale szpitalnym chętnie odpowiedzą dr Krzysztof Figuła i dr Tomasz Kowalczyk.
Spotkanie to ma charakter otwartego panelu dyskusyjnego dla pacjentów, ich rodzin, opiekunów, pielęgniarek i lekarzy zainteresowanych tematem żywienia dojelitowego. Postaramy się spojrzeć na żywienie dojelitowe zarówno oczami pacjenta (codzienna opieka nad gastrostomią, trudności i sytuacje kryzysowe – np. jak sobie radzić z wyrwanym PEGiem, jakie są korzyści wynikające z żywienia medycznego) jak i lekarzy i pielęgniarek (kiedy podawać żywienie po wytworzeniu gastrostomii, jak rozpisać plan żywienia na oddziale, jak skierować pacjenta do poradni żywienia domowego). Serdecznie zapraszamy wszystkie osoby do dyskusji nad praktycznymi aspektami żywienia dojelitowego, do wymiany doświadczeń w gronie pacjentów i ekspertów.