Klinika Leczenia Otyłości w Szpitalu na Klinach
Dieta po operacji bariatrycznej
Do pierwszej doby po zabiegu
W tym czasie pacjent otrzymuje wyłącznie kroplówki dożylne, zabronione jest spożywanie jakichkolwiek pokarmów.
1-3 doby po operacji bariatrycznej
Po akceptacji lekarza prowadzącego, pacjent może sięgnąć po czystą wodę. Dietetyk bariatryczny włączy także klarowny bulion, wysokobiałkowe preparaty medyczne oraz jogurt naturalny.
4-14 dzień po operacji
Dieta płynna powinna być kontynuowana przez kilka kolejnych dni po powrocie do domu. Obok klarownych zup i jogurtów, pacjent może sięgnąć także po rzadkie, zmiksowane zupy krem, dobrze ugotowaną owsiankę na chudym mleku, naturalne produkty fermentowane oraz koktajle z niewielkim dodatkiem łatwostrawnych owoców. Rekomenduje się uzupełnianie diety wysokobiałkowymi preparatami odżywczymi zaleconymi przez dietetyka przy wypisie ze szpitala.
Po upływie około tygodnia, stopniowo, w zależności od stanu zdrowia pacjenta oraz jego indywidualnej tolerancji, wprowadza się dietę papkowatą. Do produktów polecanych zalicza się delikatne serki, twarożki, potrawy na bazie zmielonych jaj, mięsa, ryb, ugotowanych warzyw oraz owoców.
3-6 tydzień po operacji
Stopniowo, zgodnie z tolerancją, do menu wprowadza się nowe, pełnowartościowe produkty. Początkowo muszą być one miękkie, z czasem, blender powinno zastąpić samodzielne, dokładne i uważne rozgryzanie. Posiłki powinny być zaplanowane w ten sposób, aby pacjent w pierwszej kolejności dostarczył organizmowi potrzebnego białka, a następnie zdrowych tłuszczy, węglowodanów złożonych oraz odpowiednio dostosowanej do sytuacji porcji warzyw albo owoców. Podaż białka na dobę powinna wynosić przynajmniej 60 g. Posiłki powinny być spożywane regularnie co 3-4 godziny. Ich objętość/gramatura na poszczególnych etapach zostanie objaśniona przez dietetyka – nie ma bowiem jednej, uniwersalnej wartości, której pacjent miałby skrupulatnie się trzymać. Równocześnie należy zadbać o prawidłowe nawodnienie.
Żywienie w dalszym okresie
Z uwagi na fakt, że każdy pacjent może odznaczać się inną tolerancją wobec poszczególnych produktów, dań, ich składników czy konsystencji, docelowe wartości zapotrzebowania nie są możliwe do oszacowania na wczesnych etapach rozszerzania diety. Pacjent powinien znajdować się w stałej kontroli dietetyka bariatrycznego, który na bieżąco monitoruje postępy w zakresie nabywania nowych nawyków żywieniowych, koryguje ewentualne błędy oraz dba o prawidłowy stan odżywienia zlecając regularne badania kontrolne krwi. Docelowo, pacjent ma spożywać normalną, zdrową dietę, dostosowaną do jego preferencji i tolerancji, z założeniem, że w pierwszej kolejności będzie on dbać o wyżej wymienione jej elementy, tj. m.in. o regularność spożywania posiłków, właściwą ich kompozycję, odpowiednie nawodnienie. Pacjent powinien poświęcić jedzeniu taką ilość czasu, aby odbywało się ono w spokojnej atmosferze, dokładnie gryząc oraz żując każdy kęs. Zaleca się picie między posiłkami, unikanie słodkich napojów gazowanych, soków, alkoholu, a także słodzonej kawy czy herbaty (cukier można zastąpić słodzikiem). Słodycze oraz słone przekąski powinny pojawiać się w menu jak najrzadziej, a w ich miejsce lepiej wybrać domowe desery albo owoce (zawsze spożywane w towarzystwie produktu dostarczającego białka albo/i zdrowych tłuszczy. Nie zaleca się wybierania produktów maksymalnie odtłuszczonych typu light, 0% itd.
UWAGA!
W zależności od rodzaju wykonanej operacji bariatrycznej, zalecenia dotyczące poszczególnych etapów diety mogą różnić się między sobą. Przykładowo, po sleeve gastrectomy, dietetyk będzie instruował w jaki sposób w pierwszym miesiącu uniknąć problemów z zaparciami, natomiast po gastric bypass – jak poradzić sobie z ewentualnymi biegunkami. Inne zalecenia będą dotyczyły także pacjentów po tzw. gastroplastyce żołądka. Różnice w rekomendacjach występują również w zakresie suplementacji oraz częstotliwości wizyt kontrolnych.