Klinika Leczenia Otyłości w Szpitalu na Klinach
„Sleeve Gastrectomy” – rękawowa resekcja żołądka
Rękawowa resekcja żołądka to metoda rekomendowana głównie pacjentom, u których wskaźnik masy ciała BMI mieści się w przedziale od 35 do 40, a przy okazji występują u nich choroby wtórne do otyłości takie jak nadciśnienie tętnicze, zespół bezdechu nocnego czy cukrzyca typu 2. U pacjentów z wyższym BMI operacja ta jest również zalecana, zwłaszcza jeśli otyłości towarzyszą istotne czynniki ryzyka uniemożliwiające przeprowadzenia innych, bardziej zaawansowanych operacji. Często w takich wypadkach stosuje się leczenie wieloetapowe, w którym rękawowa resekcja żołądka rekomendowana jako pierwszy etap. Po uzyskaniu odpowiedniej redukcji wagi ciała i tym samym redukcji ryzyka, można rozważyć drugi etap, którym najczęściej jest ominięcie żołądkowe (Gastric Bypass). Resekcja rękawowa jest też dobrym rozwiązaniem u osób, u których wykryto schorzenia jelit lub które przeszły operacje na jelitach i spodziewane są liczne zrosty. Ten typ operacji rekomendowany jest również u osób w skrajnych grupach wiekowych – szczególnie młodych lub starszych. Zabiegu na ogół nie poleca się u pacjentów z refluksem żołądkowo-przełykowym. Zabieg polega na usunięciu części żołądka i ukształtowaniu jego pozostałej części w taki sposób aby pacjent mógł przyjmować wyłącznie małe ilości pokarmu, co w konsekwencji przekłada się na szybką utratę masy ciała. W ramach leczenia pacjentów bariatrycznych Szpitala na Klinach kwalifikowanych do wykonania zabiegu właśnie tą metodą obejmujemy opieką lekarza bariatry, dietetyka i psychologa także po zakończonej hospitalizacji.
Na czym polega procedura „Sleeve Gastrectomy”?
Operacja polega na wycięciu części żołądka wzdłuż krzywizny większej, w taki sposób aby pozostawiona część żołądka mogła pomieścić wyłącznie ok. 150-250 ml pokarmu. Ponadto w wyniku operacji przestaje być wydzielany hormon pobudzający łaknienie, tzw. grelina co znacząco przekłada się na szybką utratę masy ciała. Zabieg pozwala na utratę znacznej ilości nadmiernej masy ciała już w pierwszych 6-12 miesięcy od wykonania operacji. Ważnym jest, że w pierwszym okresie po operacji można przyjmować jedynie rozdrobnione i znacznie mniejsze porcje jedzenia niż przed zabiegiem, a przeprowadzenie zabiegu na stałe zmniejsza objętość żołądka i jest procesem nieodwracalnym.
Standardowa długość pobytu w szpitalu: do 3 dni
Przygotowanie do zabiegu
Badania laboratoryjne:
- morfologia krwi, grupa krwi i czynnik Rh
- podstawowe badania biochemiczne( sód, potas, glukoza)
- EKG
- gastroskopia
- inne badania zlecone przez lekarza
Korzyści dla pacjenta z wykonania rękawowej resekcji żołądka
- krótszy czas wykonywania zabiegu
- zmniejszenie masy ciała – w przeciągu pierwszych 6-12 miesięcy po operacji pacjenci tracą ok. 50% nadmiernej masy ciała
- zahamowanie wydzielania grelaniny, co skutkuje zmniejszeniem uczucia głodu i szybszym ubytkiem masy ciała
Postępowanie po zabiegu i rekonwalescencja
- pacjent po kilku godzinach po zabiegu może wstawać i chodzić
- przez pierwsze 2 tygodnie należy stosować dietę płynną lub miksowaną
- powrót do pełnej aktywności zajmuje pacjentom ok. 2 tygodni
Możliwe niektóre powikłania po zabiegu
- krwawienie w miejscu odcięcia fragmentu żołądka
- nieszczelność w miejscu odcięcia fragmentu żołądka
- uszkodzenie śledziony w trakcie zabiegu
- nudności i wymioty
- refluks żołądkowo-przełykowy
- zapalenie przełyku